Ιστορία

Ići dole

Ιστορία

Počalji od Grobar88 taj Uto Jan 19, 2010 1:30 pmΠλήρες όνομα: Panthessalonikeios Αθλητικός Όμιλος Konstantinoupoliton
Ιδρύθηκε : 1926
Ground : Γήπεδο Τούμπας (30.000)[/center]ΠΑΟΚ είναι μια ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου ένωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο σύλλογος ανταγωνίζεται επί του παρόντος στην Super League Ελλάδα. ΠΑΟΚ έχει δαπανήσει ολόκληρη την ιστορία της, παίζοντας στην κορυφαία κατηγορία, κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα (1976, 1985) και τέσσερα κύπελλα (1972, 1974, 2001, 2003). ΠΑΟΚ κατέχει επίσης το ρεκόρ ως πρώτη επιλαχούσα στο ελληνικό κύπελλο (12 φορές). Σύμφωνα με μια έρευνα του 2009 [1], περίπου το 9% των ατόμων στην Ελλάδα υποστήριξη ΠΑΟΚ, με την δύναμη του συλλόγου είναι κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου η υποστήριξη είναι 38%, και την υπόλοιπη Β. Ελλάδα, όπου η υποστήριξη είναι 30%.

ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του Ερμή (ελληνικά: Ερμής) Sports Club, η οποία ιδρύθηκε το 1875 από την ελληνική κοινότητα της Πέρα, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Ήταν η ανάγκη των Ελλήνων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης για να εκφράσουν και να υποστηρίξουν ελληνικό πνεύμα τους στο εσωτερικό της Τουρκίας που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του συλλόγου. Ο σύλλογος κέρδισε κύπελλο μετά το κύπελλο που αποδεικνύουν ότι, παρόλο που οι Έλληνες ήταν μια μειοψηφία που συνέχισαν να έχουν ισχυρή παρουσία στον τομέα του αθλητισμού. Ωστόσο, η κατάσταση δεν κράτησε πολύ και οι περισσότεροι παίκτες αναγκάστηκαν να φύγουν αφήνοντας πίσω τους μια ομάδα που αποτελείται από τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης μετονομάστηκε Politakia. Εκείνοι που έφυγαν εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και το 1926 εγκατεστημένος ΠΑΟΚ που μεταφράζεται: η Panthessalonikian Αθλητικός Σύλλογος Constantinopolitans. Ο δικέφαλος αετός, σε συνδυασμό με πένθος μαύρο και άσπρο. Αυτό το ιστορικό club που εκτείνεται πίσω από τον 19ο αιώνα, στην ουσία θα καταστήσει ΠΑΟΚ ένα από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα.

Ο πρώτος χάρτης συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926 από την απόφαση της Θεσσαλονίκης του Πρωτοδικείου. Πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ που εγκρίθηκε το 1926 ήταν ένα τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα με τα γράμματα ΠΑΟΚ αναγράφεται σε κάθε μία από αυτές, ένα σύμβολο που επινοήθηκε από τον Κώστα Koemtzopoulos (πρόεδρος της Πέρα Club), που πήρε την ιδέα από ένα πακέτο των τσιγάρων που καπνίζονται.

Μετά από δύο μήνες προετοιμασίας της ομάδας από την ίδρυσή του συλλόγου, αποφασίστηκε ότι η ομάδα θα πρέπει να ανταγωνιστεί τις άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου ήταν μια νίκη κατά του Ηρακλή, στις 26 Ιουλίου 1925 από 2-1. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο ΠΑΟΚ έχασε 5-2 στο χειρότερο αντιπάλους τους, Άρης.

Το όραμα των ιδρυτών του συλλόγου και ολόκληρη την κοινότητα του ΠΑΟΚ για τη θέσπιση εδάφους σπίτι έγινε πραγματικότητα το 1928 μετά από πολλές προσπάθειες και, επομένως, στις 12 Δεκεμβρίου του 1930 η Syntrivaniou Football Ground άνοιξε επίσημα. Ακολούθησε ένα φιλικό αγώνα εναντίον Άρης ΠΑΟΚ κερδίζοντας με 2-1.

Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο ήταν ένα έγγραφο της ιστορικής σημασίας. Η συμφωνία υπεγράφη από το Club στις 5 Σεπτεμβρίου 1928. Η σύμβαση όριζε ότι η Etien ποδοσφαιριστής που είχε έρθει από τον σύλλογο Κωνσταντινούπολη Peraclub θα καταβληθεί 4.000 δραχμές ανά μήνα. Η σύμβαση υπεγράφη από τον Δρ Μελετίου (ΠΑΟΚ Πρόεδρος) και ο κ. Σακελλαρόπουλος, Hon. Γραμματέα.

Μέχρι τις 20 Μαρτίου 1929, των δύο συλλόγων ήταν αντίπαλοι, ανταγωνίζονται μεταξύ τους αν και οι δύο είχαν καθοριστεί από πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ο πρόεδρος της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, η οποία είχε συσταθεί το 1924-25 από το πρώτο κύμα των προσφύγων που είχαν έρθει στην Θεσσαλονίκη από την Κωνσταντινούπολη το 1922, ο Δρ Μούσα, ο οποίος με τη μεσολάβηση της συγχώνευσης μεταξύ δύο ομάδων προσφύγων Θεσσαλονίκης.

Μετά τη συγχώνευση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης το 1929, ΠΑΟΚ άλλαξε έμβλημα της. Το νέο έμβλημα έγινε ο δικέφαλος αετός, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα, αναφέροντας την κληρονομιά των προσφύγων (Κωνσταντινούπολη). Η διαφορά μεταξύ του αετού ΠΑΟΚ και το βυζαντινό αετό είναι ότι το έμβλημα του ΠΑΟΚ έχει τα φτερά του διπλωμένα και τα χρώματα είναι μαύρο και άσπρο, που σηματοδοτεί το πένθος για την απομάκρυνση από την πατρίδα.

Η πρώτη ξένη προπονητής στην ιστορία της ομάδας ήταν ο Γερμανός Ρούντολφ Ganser, ο οποίος υπηρέτησε με ΠΑΟΚ για τη σεζόν 1931-32.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, η ομάδα είναι γνωστή ως η «δικέφαλος αετός του Βορρά» άρχισε από ένα λαμπρό κεφάλαιο στην καριέρα του αρχίζει στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Willi Sevcik, Αυστριακός προπονητής (1950-1952) που είχαν φορεθεί η φανέλα του ΠΑΟΚ 1931-32, θέσπισε νέους ακαδημία ταλέντων εντός του συλλόγου που οδήγησε σε σημαντικά ονόματα που άφησαν το στίγμα τους αργότερα, όπως ο Λέανδρος, Συμεωνίδης, Γιαννέλος, Μαργαρίτης, Γιώργος Havanidis, και άλλα.

1953 σηματοδότησε την έναρξη της χρυσή εποχή του ΠΑΟΚ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταφοράς καλοκαίρι, Kouiroukidis, Πετρίδης, Progios, Geroudis, Kemanidis, Hourvouliadis, Χασιώτης και Αγγελίδης όλα προσχώρησαν το σύλλογο. ΠΑΟΚ έγινε παντοδύναμος, κερδίζοντας το πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης για τρία συνεχόμενα χρόνια και να γίνει ένας άξιος εκπρόσωπος της δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα στο εθνικό πρωτάθλημα.

Το 1957, οι διαχειριστές σύλλογος οραματίστηκε ένα νέο γήπεδο ποδοσφαίρου αντάξια της απόδοσης της ομάδας, δεδομένου ότι η παλιά έδαφος είχε προσαρτηθεί από το κράτος. Η αναζήτηση για μια τοποθεσία οδήγησε στην επιλογή του ένα κομμάτι γης που ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης στη γειτονιά Τούμπα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που εκτός του ότι παρέχει απεριόριστη δωρεάν χώρος ήταν επίσης μια περιοχή που συνδέονται στενά με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η συνολική έκταση 30.000 x2 εξαγοράστηκε από ΠΑΟΚ για μια σημαντική τιμή, και η κατασκευή του νέου γήπεδο ποδοσφαίρου άρχισε. Λαχνών εκδόθηκαν ακόμη και για τις ενισχύσεις κατασκευή του νέου γηπέδου, το οποίο άνοιξε τελικά στις 6 Σεπτεμβρίου 1959 από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Γ. Θέμελης. Πριν από την πρώτη εναρκτήριο λάκτισμα, ένα αεροπλάνο της Air Force έπεσε μια σφαίρα σε μια μύγα-παρελθόν ως συμβολική δωρεά από τις ένοπλες δυνάμεις. Χάρη στο νέο, μεγάλο λόγο του ποδοσφαίρου, ΠΑΟΚ ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια λαμπρή καριέρα που διήρκεσε μέχρι τις μέρες μας, ξεκινώντας με το Α 'Κατηγορία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1959.

Κατά την έναρξη του πρώτου πρωταθλήματος του 1ου τμήματος, στις 25 Οκτωβρίου 1959, εξέφρασε την ικανοποίησή του ΠΑΟΚ η ομάδα Κατερίνη Μέγας Αλέξανδρος, χτυπώντας τους 3-1. Η γραμμή team-up έχει ως εξής: Zarko Mihailovic (Serbian) και Progios, Χασιώτης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Kemanidis, Havanidis, Λέανδρος, Kiourtzis, Kouiroukidis, Salousto και Νικολαΐδης.

Η επιτυχία της δεκαετίας του 1950 ακολουθήθηκε από μια δεκαετία κατά την οποία ΠΑΟΚ είχε κατά μέσο όρο απόδοσης. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν σαν να ήταν οικοδόμηση δύναμή του στη δεκαετία του 1960 για να εξαπολύσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

-Ευρωπαϊκό

Η ομάδα άρχισε να καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα ποτέ να παίξει σε ελληνικά γήπεδα με τους παίκτες των οποίων το όνομα έγινε θρυλικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν μια ομάδα που συστάθηκαν πολλές εγγραφές, που διοργανώθηκε από το θρυλικό πρόεδρος Γιώργος Παντελάκης. Σε αυτό το διάστημα, όταν το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα είχε καταρρεύσει (1967-1974), ΠΑΟΚ δεν ήταν μόνο μια δύναμη ποδόσφαιρο, αλλά αυτό έγινε επίσης ένα αντι-εξουσία δικτατορία και Τούμπα γήπεδο έναν τόπο όπου οι πολίτες-οπαδούς που χρησιμοποιούνται κατά των συνθημάτων χούντα. ΠΑΟΚ κατάφερε να επιτύχει μια πλήγμα για τις παραδοσιακές εξουσίες ποδοσφαίρου της Αθήνας, κερδίζοντας το πρωτάθλημα το 1976 και το κύπελλο δύο φορές, το 1972 και το 1974. Στην Ευρώπη, ΠΑΟΚ γίνονται καλύτερες επιδόσεις τους πάντα, μπορούν να υπαχθούν στο ημιτελικοί του Κυπέλλου UEFA του κυπελλούχων το 1973-74, όπου ήταν νοκ άουτ από την Ιταλική ομάδα Μίλαν. Σε ΠΑΟΚ το 1976 Gate 4 δημιουργήθηκε.

Εξαιρετική απόδοση του ΠΑΟΚ συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 με πολύ λίγες ανεπιτυχείς εποχές. Η μεγάλη στιγμή ήρθε μέσα της δεκαετίας, όταν η ομάδα κέρδισε το δεύτερο ελληνικό πρωτάθλημα της το 1985, τον πρώτο τίτλο της από το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του 1980 ήταν η υπερβολική φανατισμό των οπαδών, που έφθασε τα επίπεδα του χουλιγκανισμού δεν είχε γνωρίσει ποτέ πριν ακόμη αρχίσει να προχωρήσουμε πέρα από Ελλάδα να γίνει ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Ωστόσο, η εμμονή που επέδειξε θαυμαστές είχε επίσης ένα μειονέκτημα, μεταφράζοντας σε αρκετές περιπτώσεις σε επεισόδια που να συνεπάγεται κυρώσεις που επιβάλλονται για το σύλλογο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ΠΑΟΚ έκανε μια αξέχαστη εμφάνιση της Μπάγερν Μονάχου, όπου ήταν νοκ άουτ για την επιβολή κυρώσεων, ενδεχομένως, ένα από τα καλύτερα-παραστάσεις ποτέ από ελληνική ομάδα σε ένα ευρωπαϊκό κύπελλο. Η δεκαετία του 1990 ξεκίνησε καλά με ΠΑΟΚ σταθερά μεταξύ των τριών κορυφαίων ομάδων στην Ελλάδα. Ωστόσο, ήταν στιγματίστηκε από μια εξαιρετικά μέσο-για-κακή απόδοση της ομάδας υπό την προεδρία του Θωμά Voulinos, που ήρθαν σε άμεση σύγκρουση με το fan club του ακόλουθα σοβαρά επεισόδια χουλιγκανισμού κατά τη διάρκεια μιας ΠΑΟΚ-Παρί Σεν Ζερμέν αγώνα στο Κύπελλο UEFA, η οποία οδήγησε τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA για πέντε χρόνια και πολύ σύντομα σε οικονομική καταστροφή. Το 1996, η μεγάλη αλλαγή που απαιτούνται από τους οπαδούς ΠΑΟΚ ήρθε περίπου. Voulinos παρέδωσε τα ηνία του συλλόγου στον Γιώργο Batatoudis και έναν αέρα αισιοδοξίας ήταν απτή παντού στη Θεσσαλονίκη. Πολλές μεταφορές γνωστών παραγόντων, όπως είναι ο Ζήσης Βρύζας, Σπύρος Μαραγκός, Κώστας Φρατζέσκος και άλλοι έλαβαν χώρα από την πρώτη σεζόν υπό νέα διεύθυνση. Το 1997, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε τελικά μια θέση στο Κύπελλο UEFA και την ομάδα προπονητής Άγγελος Αναστασιάδης (μια θρυλική ποδοσφαιριστής ΠΑΟΚ από το παρελθόν) έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο ΠΑΟΚ. Επανεμφάνιση της ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημαδεύτηκε από την όρεξη της ομάδας για νίκες. Μετά την κατάργηση της θρυλικής ομάδας Arsenal με νίκη 1-0 στο Γήπεδο Τούμπας και 1-1 εξαχθούν στο έδαφος σπίτι Άρσεναλ το ιστορικό στάδιο Highbury. ΠΑΟΚ απομακρύνθηκε για τον επόμενο γύρο από τον τότε ισχυρό Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το επόμενο έτος Άγγελος Αναστασιάδης απολύθηκε και Oleg Blokhin πήρε τη θέση του μόνο για λίγους μήνες, ως φίλαθλοι ζήτησε την επείγουσα επιστροφή του Αναστασιάδη. Έμεινε για μια σεζόν, διαδέχτηκε στη συνέχεια: Ari Haan και στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του Ντούσαν Μπάγεβιτς (Serbian) ο οποίος ανέλαβε τα ηνία.
Γήπεδο Τούμπας

ΠΑΟΚ είχε εδραιωθεί σταθερά τη θέση της μεταξύ των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, αλλά ότι δεν ήταν πλέον αρκετή. Μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ο επόμενος στόχος. Οι επόμενες ενέργειες της ομάδας ελήφθησαν το 2001 με μια νίκη στο ελληνικό Κυπέλλου μετά από 25 χρόνια σε ένα αξέχαστο τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Παίζοντας στη Νέα Φιλαδέλφεια, Αθήνα, ΠΑΟΚ διεξοδικά η τότε πρωταθλητές 2-4.

Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα συνέχισαν να πλήττουν τον σύλλογο και η ομάδα άρχισε να underachieve. Άγγελος Αναστασιάδης επέστρεψε στον πάγκο ΠΑΟΚ ως προπονητής το καλοκαίρι του 2002. Η σεζόν οδήγησε στη νίκη του ακόμη Κυπέλλου (το δεύτερο κατά τα τελευταία τρία χρόνια) στο Γήπεδο Τούμπας, νικώντας τους αντιπάλους arch-Άρης 1-0.

Παρ 'όλα αυτά, τα ακόλουθα ΠΑΟΚ σεζόν - σύμφωνα με την άριστη διαχείριση των Αναστασιάδης και αν και σύμφωνα με μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική (για να μειώσει τα χρέη της) πολλούς βασικούς παίκτες αγοράστηκαν από τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών ο Ολυμπιακός (Γεωργιάδης, Οκκάς, Καφές) - κατάφερε να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της στην προκριματική φάση του Champions εξής έτους League από τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα.

Παρά τη μεγάλη αισιοδοξία μεταξύ οπαδών ΠΑΟΚ, η ομάδα απέτυχε να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη φάση 2004-05 UEFA Champions League της ομάδας, όπως ήταν νοκ άουτ από την Μακάμπι Τελ Αβίβ μετά το ελληνικό σύλλογο λάβουν μέρος με αναστολή παίκτης (Liassos Λουκά, Κύπριος midfield παίκτης που είχε εξακολουθούν να υπηρετούν σε δύο αγώνα για την απαγόρευση του αποστολή-off σε UEFA Κύπελλο Ιντερτότο γραβάτα για πρώην κλαμπ Νέα Σαλαμίνα κατά της Αυστρίας Βιέννη, στις 8 Ιουλίου 2000) κατά τη διάρκεια των 1-2 UEFA Champions League τρίτο προκριματικό γύρο του πρώτου ποδιού ήττα από την ισραηλινή ομάδα . ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με 3-0 απώλεια και δεν κατάφερε να "στροφή των πινάκων" στο δεύτερο σκέλος αγώνα (4-0 συνολική ζημία). Μετά από αρκετά πιο άσχημα αποτελέσματα, προπονητής Άγγελος Αναστασιάδης παραιτήθηκε.
Grobar88
Grobar88
Administrator

Posts : 51
Points : 144
Reputation : 0
Join date : 18.01.2010
Location : Pozega

http://crno-bela-ljubav.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu